Καρδιολογικές εξετάσεις

Ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας

Το γνωστό σε όλους καρδιογράφημα σε ύπτια θέση. Καταγράφονται τα ηλεκτρικά κύματα που προέρχονται από τον καρδιακό μυ. Απαραίτητο σε κάθε καρδιολογική εξέταση. Ένα απολύτως φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι θετικό στοιχείο, αλλά δεν εξασφαλίζει πάντα την απουσία κάποιας νόσου. Γι’ αυτό και πρέπει να συνοδεύεται από την εξέταση με υπέρηχο καρδιάς, ιδιαίτερα στην πρώτη επίσκεψη του ασθενούς στον Καρδιολόγο.

Δοκιμασία κοπώσεως

koposi

Ο εξεταζόμενος βαδίζει με ολοένα ταχύτερο ρυθμό πάνω στον τάπητα, και μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος ελέγχεται η πιθανότητα να έχει στενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες. Παράλληλα ελέγχεται η ανταπόκριση της αρτηριακής του πίεσης στην άσκηση, αλλά και γενικά η όλη καρδιαγγειακή του υγεία. Ένα παθολογικό τεστ κοπώσεως χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα περαιτέρω διερεύνηση (π.χ. με σπινθηρογράφημα καρδιάς με θάλιο ή κατευθείαν με στεφανιογραφία).

Υπέρηχος καρδιάς (Triplex)

uperixos

Ο Καρδιολόγος ελέγχει τη μορφολογία και τη δομή της καρδιάς (καρδιακός μυς, βαλβίδες κτλ) και ανιχνεύει δομικές αλλά και λειτουργικές διαταραχές, για παράδειγμα: προηγηθέν έμφραγμα μυοκαρδίου, βαλβιδοπάθειες, συγγενείς (από τη γέννηση) καρδιοπάθειες, δομικά αίτια φυσημάτων σε παιδιά και ενήλικες. Αποτελεί, μαζί με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, τη βάση της καρδιολογικής εξέτασης.

Holter ρυθμού 24ώρου ή 48ώρου

Ο εξεταζόμενος φοράει για ένα 24ωρο ή για 48ώρες έναν ειδικό ηλεκτροκαρδιογραφικό καταγραφέα, τα δεδομένα του οποίου ο Ιατρός στη συνέχεια αποκωδικοποιεί. Έτσι διερευνά συμπτώματα όπως επεισόδια παλμών ή φτερουγίσματα στο προκάρδιο και διαγιγνώσκει αρρυθμιολογικά προβλήματα, για παράδειγμα έκτακτες συστολές, κολπική μαρμαρυγή και κοιλιακές αρρυθμίες. Το μέγεθος της συσκευής Holter νέας γενιάς είναι μόλις 2x6 cm (μέγεθος αναπτήρα). Το ιατρείο διαθέτει και καταγραφέα 48 ωρών.

Καταγραφέας αρρυθμιολογικών συμβάντων 15ημέρου

Η συσκευή αυτή δίνεται στον εξεταζόμενο για περίπου 2 εβδομάδες και την εφαρμόζει ο ίδιος στο στήθος του τη στιγμή που νιώθει αρρυθμία (έκτακτες συστολές, ταχυπαλμία κτλ). Δηλαδή δεν φοριέται συνεχώς όπως το κλασικό Holter ρυθμού. Τα καταγραφέντα επεισόδια αναλύονται στη συνέχεια από τον Καρδιολόγο και τίθεται η διάγνωση. Είναι χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις αρρυθμιών που συμβαίνουν σποραδικά και όχι καθημερινά, και που ένα κλασικό Holter 24ώρου μπορεί να μην τις ανιχνεύσει.

Holter πίεσης 24ώρου

Ο εξεταζόμενος φορά ειδικό φορητό πιεσόμετρο, που πραγματοποιεί περίπου 80 μετρήσεις πίεσης στη διάρκεια ενός 24ώρου. Από τις μετρήσεις αυτές βγαίνει ένας μέσος όρος πίεσης, καθώς και άλλες πληροφορίες (μείωση ή όχι της πίεσης τη νύχτα κ.ά.), από τις οποίες συμπεραίνει ο Ιατρός αν ο εξεταζόμενος (παιδί ή ενήλικος) πάσχει πραγματικά από αρτηριακή υπέρταση ή όχι. Χρησιμοποιείται όταν δεν συμφωνούν οι κατ’ οίκον μετρήσεις του εξεταζόμενου με αυτές του ιατρείου (π.χ. φαινόμενο «λευκής μπλούζας»).

copyright © 2021