Σκέψεις πάνω στην πανδημία (εμβόλια και άλλα)

Καστοριά, 29-3-2021

Βαδίζοντας μέσα στο τρίτο κύμα της πανδημίας, καλό είναι να σταματήσουμε για μια στιγμή και ψύχραιμα να δούμε τι έχουμε στα χέρια μας.

Πορεία της επιδημίας: πλέον και ο πιο κακόπιστος αναγνωρίζει ότι η πανδημία ενέχει μια απλή μαθηματική λογική: κάθε φορά που πάμε να πλησιάσουμε προς τον κανονικό τρόπο ζωής που ξέραμε, με άνοιγμα δραστηριοτήτων, εμπορίου κτλ, ο συνωστισμός αυξάνεται και τα κρούσματα πληθαίνουν. Και όταν πληθαίνουν τα κρούσματα, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και δυστυχώς οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Διαβάστε Περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

Το κάπνισμα αυτή την στιγμή κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των παραγόντων επιβάρυνσης της υγείας μας μετά την αρτηριακή υπέρταση. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει σαφώς λιγότερες τοξίνες από το κλασικό και προτάθηκε ως ασφαλέστερη εναλλακτική, όμως γνώρισε απίστευτα ταχεία εξάπλωση μεταξύ των νέων, με αποτέλεσμα να αποτελεί αυτό πλέον το πρώτο σε πωλήσεις προϊόν καπνού στην Αμερική.

Είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο το ίδιο επικίνδυνο με το κλασικό;

ΟΧΙ. Περιέχει λιγότερες τοξίνες (και σε μία μελέτη έδειξε αύξηση κατά 35-50% του καρδιαγγειακού κινδύνου, σε αντίθεση με την αύξηση κατά 100-200% που επιφέρει το κλασικό τσιγάρο).

Διαβάστε Περισσότερα

Επίκαιρα ιατρικά θέματα σχετικά με την επιδημία Covid-19

[Το άρθρο αυτό του κου Τσιαούση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς την 16η Απριλίου 2020]

Εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης με κορωνοϊό. Πόσο ακριβή είναι τα τεστ που έχουμε στα χέρια μας;

 Η βάση της εργαστηριακής διάγνωσης μέχρι τώρα ήταν και είναι η ανίχνευση με PCR του γενετικού υλικού του SARS-CoV2 σε δείγματα από το ανώτερο αναπνευστικό, όπως το στοματοφαρυγγικό έκπλυμα ή ακόμα και από τη ρινική κοιλότητα.

Διαβάστε Περισσότερα

Σκέψεις πάνω στην εξέλιξη της πανδημίας

Καστοριά, 02 Απρ. 2020

Κάποια πρακτικά ζητήματα και κάποια επιστημονικά σχόλια σχετικά με την πανδημία.
1. Η κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα τοποτεθετήθηκε από τον ΕΟΔΥ κάπου κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα. Άρα οι επόμενες 2 εβδομάδες είναι απλά ΚΡΙΣΙΜΕΣ. Τώρα είναι το χρονικό σημείο που πρέπει να επιδείξουμε όλη την υπομονή και επιμονή μας. Όχι ότι μετά καθαρίσαμε, απλά η έναρξη της κατηφορικής πορείας της επιδημίας θα μας γεμίσει με αισιοδοξία και ικανοποίηση. Και για όσους είχαν ή έχουν τις ενστάσεις τους, η τακτική #ΜένουμεΣπίτι# φάνηκε από τις πρώτες επίσημες κλινικές μελέτες ότι είναι σαφώς αποτελεσματική, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των σχολείων, επιχειρήσεων και το social distancing (κοινωνική αποστασιοποίηση).

Διαβάστε Περισσότερα

Κορωνοϊός και καρδιά

Καστοριά, 01 Απρ. 2020

Σε μείζον θέμα παγκόσμιας υγείας έχει εξελιχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και της νόσου Covid-19 που αυτός προκαλεί. Και παρότι η νόσος αυτή αφορά κυρίως τους πνεύμονες, είναι αρκετά τα καρδιολογικά θέματα που ανακύπτουν και απαιτούν αποσαφήνιση.

Στο παρακάτω κείμενο θα διατυπωθούν απόψεις που προκύπτουν από την μέχρι τώρα γνώση σχετικά με τον ιό και από τις τρέχουσες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) και της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιολογίας (ΕΚΕ).

Διαβάστε Περισσότερα

copyright © 2021